Betoverende Hortensia's: Een Prachtige Keuze als Snijbloem
02 augustus 2023 

Betoverende Hortensia's: Een Prachtige Keuze als Snijbloem

Hortensia's, ook wel bekend als hydrangea's, zijn betoverende bloemen die elke ruimte kunnen verfraaien. Met hun weelderige bloemen en diverse kleurenpalet, zijn hortensia's geliefd bij zowel bloemisten als tuiniers. In deze blog duiken we dieper in de wereld van de hortensia en ontdekken we de verschillende soorten, zoals de hydrangea macrophylla en de hydrangea paniculata. Tot slot, ontdekken we wanneer deze bloemen in volle glorie bloeien.


Een overvloed aan hortensia soorten

Hortensia's komen voor in verschillende soorten, elk met hun eigen unieke kenmerken en charmes. Veel voorkomende soorten zijn de Hortensia macrophylla, met haar grote en bolvormige bloemhoofden in diverse kleuren, en de Hortensia paniculata, die juist langwerpige bloemtrossen heeft en vaak begint met witte bloemen die naar roze of zelfs rood verkleuren. De populaire Hortensia Limelight is een absolute blikvanger met haar opvallende groene bloemen die na verloop van tijd prachtig naar een zachte limoentint verkleuren.


Het proces van hortensia's drogen

Een interessante eigenschap van hortensia's is dat ze zich uitstekend lenen om te drogen. Hierdoor kunnen je klanten nog langer genieten van hun schoonheid. Het drogen van hortensia's is vrij eenvoudig en het kan op 2 manieren.

  1. Ondersteboven drogen, de snelle manier:
    Hang de hortensia snijbloem ondersteboven op een droge en donkere plek, zodat ze langzaam kunnen drogen en hun kleur behouden. De lucht neemt het vocht binnen zo’n 48 uur op.

  2. In een klein laagje water, de langzame manier:
    Voor deze manier heb je wat meer geduld nodig. Je zet de hortensia in een vaas met een klein laagje water en vult deze niet meer bij. Je zet de vaas vervolgens op een donkere en koele plek. De hortensia’s drogen op deze manier heel langzaam op en behouden zoveel mogelijk hun kleur.

Gedroogde hortensia's zijn prachtig en kunnen worden gebruikt in allerlei decoratieve arrangementen.


Betoverende kleuren hortensia's

Een van de meest geliefde kleuren van hortensia's zijn wit, roze en blauw. De witte hortensia straalt puurheid en elegantie uit, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor bruiloften en formele gelegenheden. De zachte en romantische uitstraling van de roze hortensia maakt haar ook zeer populair bij bloemisten en bruidsparen die een vleugje zachtheid en kleur aan hun arrangementen willen toevoegen. De blauwe hortensia daarentegen heeft een betoverende uitstraling die sprookjesachtig voelt. Ook kleuren sommige hortensia’s diep paars, wat de magische uitstraling alleen maar versterkt. 


De bijzondere eigenschap van hortensia’s

Hortensia's hebben de eigenschap om van kleur te veranderen op basis van de aanwezigheid van aluminiumionen in de bodem. Een zure bodem met een lagere pH-waarde zorgt ervoor dat de bloemen blauw of paarsachtig worden, terwijl een alkalische bodem met een hogere pH-waarde ervoor zorgt dat de bloemen roze of roodachtig worden. 

Als een hortensia "doorgekleurd" is, betekent dit dat de bloemen van de hortensia een andere kleur hebben gekregen naarmate ze ouder worden. Bij sommige hortensiasoorten veranderen de bloemkleuren na verloop van tijd. Dit fenomeen wordt vaak waargenomen bij hortensia's van de Hydrangea macrophylla-soort. Sommige soorten behouden hun oorspronkelijke kleur gedurende hun hele bloeiperiode en veranderen niet van kleur, ongeacht de pH-waarde van de bodem.


Bloeitijd van de hortensia

De bloeitijd van hortensia's hangt af van de soort en de specifieke omstandigheden. Over het algemeen bloeien hortensia's van de late lente tot aan het begin van de herfst. Hortensia Limelight bijvoorbeeld, begint haar bloei in de zomer en kan tot aan de herfst haar bloemenpracht behouden. Het is altijd een prachtig gezicht om te zien hoe deze bloemen gedurende het seizoen van kleur veranderen.


Hortensia's: Een betoverende keuze als snijbloem

Als bloemist is het een waar genot om te werken met hortensia's als snijbloem. Ze bieden een rijke verscheidenheid aan kleuren en vormen, waardoor ze zich uitstekend lenen voor prachtige boeketten en arrangementen. Bij PP Flowers bieden we een uitgebreid assortiment aan hortensia's van de hoogste kwaliteit. Zoek je een hortensia snijbloem die lang houdbaar is, harder is en doorgekleurd? Ga dan voor de Hydrangea Classic. Je klanten zullen lange tijd van deze bloem kunnen genieten. En vergeet niet; ze kunnen nóg langer van de hortensia genieten wanneer je ze vertelt hoe de bloem te drogen is. Goed voor blij klanten én het milieu!

Voeg deze betoverende bloemen toe aan jouw collectie en laat je klanten betoveren door hun tijdloze charme en unieke uitstraling. Check ons assortiment hortensia’s hier


Reactie plaatsen