De majestueuze Amaryllis

Als bloemist ben je natuurlijk bekend met de Amaryllis, een bloem die ontzettend populair is rond de feestdagen en bekend staat als een échte kerstbloem. Amaryllis, ook bekend als Hippeastrum of Ridderster, heeft zich verspreid over de hele wereld en is geliefd om zijn indrukwekkende verschijning. Maar waar komt de Amaryllis eigenlijk echt vandaan? En staat deze prachtige bloem ook symbool voor iets? We zochten het uit!


Oorsprong en reis rond de wereld

De Amaryllis heeft zijn roots in tropische gebieden zoals de regenwouden van Brazilië en Peru. In de 18e eeuw vond de bloem zijn weg naar Europa, waar het al snel geliefd werd om zijn opvallende bloemen en lange, stevige stelen. Vandaag de dag wordt de Amaryllis gekweekt in verschillende delen van de wereld, met Nederland als een van de toonaangevende kwekers. En wist je dat de Amaryllis afstamt van de Narcis?


Amaryllis in vele kleuren

De Amaryllis herken je meteen. Met zijn lange, dikke steel zonder blad. Daarom wordt de bloem in de VS ook wel ‘Naked Lady’ genoemd. De bloemen lijken wel van fluweel en zijn indrukwekkend. Meestal zijn er 4 tot 6 bloemen te vinden op een steel. Wat de Amaryllis extra bijzonder maakt, is de diversiteit aan kleuren en soorten. Van klassiek rood tot zachtroze, wit, geel en zelfs tweekleurige variëteiten, er is een Amaryllis voor elke voorkeur en elk arrangement. Bloemisten hebben de luxe om te spelen met de verschillende vormen en kleuren om unieke en oogverblindende bloemstukken te creëren.


Symbool Amaryllis

De Amaryllis draagt verschillende symbolische betekenissen met zich mee. Vaak geassocieerd met trots en betoverende schoonheid, symboliseert deze bloem ook liefde, passie en de overwinning. Het is een perfecte keuze om krachtige emoties en sentimenten in bloemstukken te uiten.


Wist je dit al over de Amaryllis?

  • Beschikbaarheid: de Amaryllis is beschikbaar van oktober/november tot en met maart. Een echte winterbloem dus! Wil je een ultieme kerstsfeer creëren met Amaryllis? Combineer de bloem dan met de Ilex! De rode besjes in combinatie met de uitbundige Amaryllis zorgen voor een eyecatcher in elke woonkamer!
  • Groeikracht: De Amaryllis staat bekend om zijn snelle groei. Het is fascinerend om te zien hoe de knoppen zich ontvouwen tot weelderige bloemen binnen een paar weken na het planten.
  • Herbloei: Met de juiste zorg en omstandigheden kan een Amaryllis jaar na jaar opnieuw bloeien, waardoor het een duurzame keuze is voor bloemisten en bloemenliefhebbers.
  • Bijzondere bollen: De bloem groeit uit een grote bol die voedingsstoffen opslaat. Deze bollen zijn niet alleen functioneel maar hebben ook een decoratieve waarde. Rondom de feestdagen worden er veel Amaryllis waxbollen verkocht. Deze bollen zijn beschikbaar in de meest feestelijke kleuren, met glitters, of soms zelfs met schilderingen/prints!
  • Botanische naam oorsprong: de botanische naam van de Amaryllis is Hippeastrum. ‘Hippeus’ staat voor ridder en ‘astrum’ voor ster. Vandaar dat deze bloem ook wel Ridderster genoemd wordt.


Kortom, de Amaryllis is niet alleen een bloem; het is een symbool van schoonheid, kracht en passie. Als bloemist biedt deze prachtige bloem eindeloze mogelijkheden om de creativiteit te uiten en de harten van mensen te veroveren, seizoen na seizoen.

Bij PP Flowers ben je aan het juiste adres voor jouw Amaryllis snijbloemen en bloembollen. Bekijk ons ruime assortiment Amaryllis snijbloemen hier in onze webshop! Geinteresseerd in de bollen? Amaryllis waxbollen vind je hier!

Reactie plaatsen