De serene Skimmia

In de wereld van bloemen en planten is de Skimmia wellicht een wat onopvallende keuze. Maar vergis je niet, deze bescheiden groenblijvende struik heeft veel te bieden voor bloemisten. Laten we eens dieper in de wereld van Skimmia duiken om te ontdekken waarom deze plant zo'n goede aanvulling is op je bloemstukken.

 

Oorsprong Skimmia

Skimmia vindt zijn oorsprong in Oost-Azië, voornamelijk in Japan en China. Daar groeit het in bergachtige gebieden, en het is aangepast aan schaduwrijke en vochtige omstandigheden. Het is een struik die relatief langzaam groeit en onder gunstige omstandigheden tot 1 meter hoog kan worden.

 

Soorten Skimmia

Skimmia is een lid van de familie Rutaceae en heeft ongeveer 15 bekende soorten. Dit zijn de enkele van de bekendste soorten:

 • Skimmia japonica: Dit is verreweg de meest voorkomende soort en staat bekend om zijn prachtige groenblijvende bladeren en geurige bloemen. De vrouwelijke planten produceren de kenmerkende rode bessen na de bloei. Populaire variëteiten van Skimmia japonica zijn 'Rubella' en 'Fragrans'.
 • Skimmia reevesiana: Deze soort staat bekend om zijn opvallende, geurende bloemen die een beetje lijken op de bloemen van de Sering. Het is een mannelijke soort en wordt vaak aangeplant om bestuiving mogelijk te maken voor vrouwelijke Skimmia japonica-planten.
 • Skimmia confusa: Deze soort heeft glanzende, donkergroene bladeren en produceert geurige witte bloemen gevolgd door rode bessen. Het is een populaire keuze vanwege zijn glanzende gebladerte en aantrekkelijke besproductie.
 • Skimmia laureola: Deze soort is afkomstig uit de Himalaya en heeft donkergroene bladeren. Het staat bekend om zijn geurige bloemen en donkerrode bessen.
 • Skimmia fragrans: Zoals de naam al aangeeft, staat deze soort bekend om zijn heerlijk geurende bloemen. Het is een mannelijke plant en wordt vaak geplant om bestuiving te bevorderen en zo besvorming bij vrouwelijke Skimmia japonica-planten te stimuleren.
 • Skimmia anquetilia: Deze soort heeft groenblijvende bladeren en opvallende rode bessen. De bladeren hebben een donkergroene kleur met een lichtere rand.

 

Seizoenen en Skimmia

De Skimmia heeft een seizoensgebonden karakter, wat het tot een boeiende keuze maakt voor bloemisten. In de lente siert Skimmia zich met groen tot groengele bessen en vormt deze struik kleine, ronde bloemen in clusters. Deze bloemen variëren van crèmekleurig tot groen en verspreiden een subtiele, bedwelmende geur. Na de bloei in de lente vormen zich in de herfst kleine rode bessen, die de hele winter aan de struik blijven zitten. Dit zorgt ervoor dat Skimmia ook in de wintermaanden een welkome aanvulling is op bloemstukken en een vleugje kerstvreugde toevoegt.

 

Een symbool van...

Helaas blijft de symboliek van Skimmia enigszins mysterieus. De één zegt dat Skimmia hoop, vernieuwing en harmonie vertegenwoordigt, terwijl de ander zegt dat de Skimmia een symbool is van bescheidenheid en sereniteit.

Eén ding is wel zeker: de uitstraling van de Skimmia brengt rust en harmonie in bloemstukken, door de groenblijvende bladeren en subtiele kleuren van de bloemen. Dat maakt Skimmia veelzijdig waardoor het goed past bij verschillende arrangementen. Of je nu een vleugje frisheid wilt toevoegen aan je lenteboeketten of een kerstgevoel wilt creëren in je winterdecoraties, Skimmia kan het allemaal.

 

Wist je dit al over Skimmia?

 • Geverfde Skimmia: de Skimmia is beschikbaar in alle kleuren van de regenboog en meer. De Skimmia leent zich namelijk uitstekend om geverfd te worden, om al jouw creaties nog creatiever te maken. Wil je gouden accenten toevoegen aan jouw creatie? Ga dan voor de goud-geverfde Skimmia! De zwart geverfde Skimmia geeft juist weer een spooky vibe voor rondom Halloween. Compleet rood geverfde Skimmia is leuk voor de kerstdagen!
 • Verschillende geslachten: Skimmia is dioecious, wat betekent dat mannelijke en vrouwelijke bloemen op afzonderlijke planten voorkomen. Voor besjes heb je zowel mannelijke als vrouwelijke planten nodig.
 • Geurige bloesems: Skimmia-bloesems verspreiden een heerlijke geur; zoet en citrusachtig. Ze voegen een subtiel parfum toe aan je bloemstukken.
 • Niet populair bij vogels en tuindieren: veel bessen-dragende planten zijn erg populair bij vogels en tuindieren, maar van de Skimmia blijven ze vaak af. Waarschijnlijk omdat ze de citrusgeur niet zo fijn vinden.
 • Bescherming tegen kwade geesten: in Japan, waar Skimmia oorspronkelijk vandaan komt, gelooft men dat deze plant bescherming biedt tegen kwade geesten. Voeg wat mystiek toe aan je arrangementen!
 • Gemakkelijk in onderhoud: Skimmia is een niet veeleisende plant die goed gedijt in de schaduw. Weinig inspanning voor een geweldig resultaat.

 

Skimmia bestellen bij bloemengroothandel PP Flowers

Voeg een vleugje sereniteit en mysterie toe aan je bloemstukken met de charmante Skimmia. Of het nu een lenteboeket is, een herfstarrangement of een winterdecoratie, Skimmia is een tijdloze keuze voor bloemisten.

 

Bekijk ons assortiment Skimmia hier in onze webshop!

Reactie plaatsen