De rijke geschiedenis van de tulp
29 maart 2024 

De rijke geschiedenis van de tulp

Tulpen hebben door de eeuwen heen harten veroverd, en er schuilt veel meer achter deze bloemen dan je op het eerste gezicht zou denken. Laten we de boeiende wereld en geschiedenis van de tulp verkennen, want deze bloem heeft absoluut een rijk verleden!

  

Tulpen door de tijd

Tulpen hebben een fascinerende geschiedenis. Veel mensen denken dat tulpen echt Nederlands zijn, maar dat klopt niet! De geschiedenis van de tulp gaat terug tot het Ottomaanse Rijk. Oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Azië vonden deze bloemen hun weg naar Turkije, waar ze symbool stonden voor rijkdom en welvaart. In de 17e eeuw maakten ze hun grote entree in de Nederlandse cultuur, wat leidde tot de beroemde "Tulpengekte".

 

De tulp als lucratieve belegging?

Het is moeilijk voor te stellen, maar tijdens de Tulpengekte (rond 1630 in Nederland) stegen de prijzen van tulpen zo enorm dat ze op een gegeven moment meer waard waren dan sommige huizen! Tulpen werden gezien als een lucratieve belegging. Er werd zelfs gehandeld in ‘opties’ in tulpen. Papieren contracten werden doorverkocht voor heel veel geld. In 1637 klapte de zeepbel en daalden de prijzen snel. Men kwam erachter dat veel kopers de tulpen helemaal niet konden betalen voor deze belachelijk hoge prijzen. Ondanks alle chaos rondom de tulp, bleef de bloem zeer populair. Alleen werd de tulp vanaf dat moment betaalbaar.

  

De populairste tulp was… een zieke tulp

We blijven nog even in de periode van de Tulpengekte. De meest gewilde tulp in die tijd had levendige kleuren met strepen en vlammen op de bloembladen. Grappig genoeg werden deze strepen en vlammen veroorzaakt door een virusinfectie bij tulpen, een vorm van het mozaïekvirus. Dit virus werd pas in 1928 ontdekt. Door het virus veranderde het uiterlijk van de tulp telkens, waardoor uiteindelijk honderden tulpenvariëteiten bekend waren.

  

Taal van tulpen: emoties onthuld

In het Victoriaanse tijdperk werden bloemen vaak gebruikt om gevoelens over te brengen die niet hardop werden uitgesproken. Ook tulpen hadden hun eigen taal. Rode tulpen symboliseerden diepe liefde, terwijl gele tulpen vrolijke gedachten vertegenwoordigden. Het begrijpen van deze historische taal voegt een sentimentele laag toe aan je bloemcreaties.

  

Tulpen bestellen bij bloemengroothandel PP Flowers

Zijn jouw klanten ook zo gek op tulpen? Dan wordt het tijd om jouw tulpen in te slaan. Ontdek hier het assortiment tulpen in onze webshop!

 

Reactie plaatsen