De romantische Maretak

In de maand december mogen we natuurlijk de maretak niet vergeten. De maretak, ook wel mistletoe genoemd, staat bekend om de romantiek rondom de kerstzoen. De maretak is misschien wel het meest romantische element van de winter in bloemcreaties! Laten we ontdekken waarom de mistletoe zo speciaal is en hoe je deze romantiek kunt integreren in je bloemcreaties.

 

Oorsprong en betekenis van de Maretak

De maretak, ofwel 'Viscum album', heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. In veel culturen werd de plant beschouwd als een symbool van vruchtbaarheid, liefde en bescherming. De Keltische druïden geloofden dat de maretak magische krachten bezat en vrede bracht.

De traditie van het kussen onder de maretak tijdens kerst heeft zijn wortels in de Scandinavische mythologie, waar de plant werd geassocieerd met de god van vrede en liefde, Baldur. Volgens de mythe werd Baldur gedood door een pijl gemaakt van maretak, wat het een plant van zowel liefde als verdriet maakt. De oude traditie van het zoenen onder de maretak verspreidde zich later naar andere delen van Europa en evolueerde tot de hedendaagse kerstgewoonte.

 

Uiterlijk van de Maretak

De maretak is een groenblijvende plant met ovale, leerachtige bladeren en kleine, witte bessen. Het opvallende uiterlijk maakt het niet alleen perfect voor kerstdecoraties maar ook voor bloemstukken gedurende het hele jaar. De naam ‘Viscum album’ betekent wit en kleverig en verwijst naar de witte bessen, die zijn gevuld met een kleverig vruchtvlees.

 

Verzorging van de Maretak

Als bloemist is het essentieel om te weten hoe je de maretak vers en levendig houdt. Plaats het in een vaas met vers water en snijd de stelen schuin af voor een betere wateropname. De maretak gedijt het beste bij koelere temperaturen en kan enkele weken meegaan met de juiste zorg.

 

Creatieve toepassingen met de Maretak

Naast de traditionele kerstdecoraties kun je de maretak op innovatieve manieren in je bloemstukken verwerken. Denk aan bruiloften, waar de maretak een charmant symbool van liefde en verbondenheid kan zijn. Combineer het met andere groenblijvende takken, zoals eucalyptus, en bloemen om een betoverende sfeer te creëren.

 

Magische feitjes over de Maretak

  • In de Keltische traditie werd de maretak als heilig beschouwd en werd het gebruikt in rituelen om boze geesten af te weren. Daarnaast werd het als symbool van onsterfelijkheid gezien, naast vruchtbaarheid.
  • Volgens de legende zal een kus onder de maretak geluk brengen en voorspelt het een langdurige liefde.
  • Maretak wordt ook gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege vermeende geneeskrachtige eigenschappen.

 

Maretak bestellen bij bloemengroothandel PP Flowers

Wil je de magie van de maretak toevoegen aan je assortiment? Bij bloemengroothandel PP Flowers hebben we prachtige maretakken van de hoogste kwaliteit. Bezoek onze webshop en integreer deze betoverende, romantische tak in je bloemcreaties. Laat de maretak niet alleen een kersttraditie zijn maar een magisch element in je bloemenarrangementen! 

Reactie plaatsen