De schitterende Poinsettia
14 november 2023 

De schitterende Poinsettia

De poinsettia, ook wel bekend als de kerstster, is een veelzijdige en kleurrijke plant die niet alleen tijdens de kerstperiode schittert, maar het hele jaar door een prachtige aanvulling kan zijn op je creaties. Maar waar komt de poinsettia eigenlijk vandaan? En hoeveel weet jij al over deze plant?


Oorsprong van de poinsettia

De poinsettia heeft zijn wortels in Midden-Amerika, met name in Mexico, waar de plant van nature gedijt in het warme klimaat. De naam komt van de Amerikaanse ambassadeur Joel Poinsett, die de plant in de 19e eeuw naar de Verenigde Staten bracht. De opvallende rode bladeren die we associëren met de poinsettia zijn eigenlijk geen bloemblaadjes, maar gekleurde bladeren, de zogenaamde 'bracteeën'. De echte bloemen van de poinsettia zijn klein en geel, te vinden in het midden van de opvallende gekleurde bladeren.


Niet alleen in het rood

Wanneer je aan poinsettia denkt, komt waarschijnlijk de traditionele rode variëteit als eerste in je op. Tegenwoordig vind je de poinsettia in veel meer kleuren dan rood. Naast rood zijn er poinsettia's in tinten als wit, roze, crème, perzik en zelfs bi-color. Deze diversiteit opent de deur naar eindeloze creatieve mogelijkheden bij het samenstellen van arrangementen. Gebruik bijvoorbeeld eens een crème/perzik poinsettia in herfstarrangementen!


Wist je dit al over poinsettia?

  • Kerstster als geluksbrenger: In Mexico wordt de poinsettia beschouwd als een geluksbrenger en symbool van voorspoed.
  • Langdurige bloei: Met de juiste zorg kan een poinsettia lang bloeien. Het is geen eenmalige kerstplant; met liefde en aandacht kan het gedurende het hele jaar blijven bloeien en groeien.
  • Poinsettia Festival: In de Verenigde Staten wordt op 12 december de 'Dag van de Poinsettia' gevierd ter ere van Joel Poinsett, de man die de plant naar Amerika bracht.
  • Luchtzuiverende eigenschappen: Naast zijn prachtige uiterlijk staat de poinsettia ook bekend om zijn vermogen om de lucht te zuiveren, waardoor het niet alleen een visueel aantrekkelijke keuze is maar ook een gezonde toevoeging aan elke ruimte.


Creatieve toepassingen

Of het nu gaat om een klassiek kerstboeket, een eigentijds arrangement of een lenteachtig ontwerp, de poinsettia past perfect bij verschillende thema's en seizoenen. Combineer het met wintergroen, bessen, enkele kaarsen, of zelfs tropische bloemen om unieke en opvallende stukken te creëren.


Kerststerren bestellen bij PP Flowers

Kortom, de poinsettia biedt bloemisten en designers een schitterend canvas om mee te werken. Met zijn rijke geschiedenis, diverse kleuren en interessante eigenschappen is de poinsettia veel meer dan een kerstsymbool; het is een ware inspiratiebron voor creativiteit het hele jaar door.

Bekijk en bestel ons assortiment kerststerren hier in onze webshop! Als bloemist kun je altijd rekenen op de kwaliteit van PP Flowers, jouw betrouwbare bloemen- en plantengroothandel en groothandel voor bloemisten.


Reactie plaatsen