Kerstgroen Pinus, Abies, Nobilis; wat is eigenlijk het verschil?
27 november 2023 

Kerstgroen Pinus, Abies, Nobilis; wat is eigenlijk het verschil?

Met de naderende feestdagen worden de groene naaldtakken enorm populair! Bij het denken aan kerst komen kerstbomen en naaldtakken natuurlijk direct in beeld. Het gebruik van kerstgroen zoals Pinus, Abies en Nobilistakken neemt sterk toe. Maar wat onderscheidt nu eigenlijk de verschillende termen zoals Pinus, Abies, Conifeer, en Nobilis? Laten we duiken in de boeiende wereld van kerstgroen en ontdekken wat Pinus, Abies en Nobilis zo uniek maakt!


Conifeer – Overkoepelende term:

Laten we bij het begin beginnen. "Conifeer" is een overkoepelende term die alle planten beschrijft die kegels produceren, waaronder dennen, sparren, jeneverbessen en cipressen. Deze diversiteit aan naaldbomen valt onder de brede noemer van coniferen. Niet alle coniferen zijn overigens naaldbomen. De Taxus bijvoorbeeld heeft geen naalden, maar valt wel onder de coniferen.


Pinus - Dennen:

Het geslacht "Pinus" omvat dennenbomen, herkenbaar aan hun naaldachtige bladeren die meestal in bundels zijn gegroepeerd. De kegels (dennenappels) zijn vaak langwerpig en kunnen variëren in grootte. De dennenappels verschillen van andere kegels doordat ze meestal houtachtig en schilferig zijn. Dennen zijn wereldwijd verspreid en variëren in grootte en vorm, van de statige witte den tot de charmante pijnboom.


Abies – Zilversparren of zilverdennen:

"Abies" verwijst naar zilversparren, een geslacht dat bekend staat om zijn kerstboomwaardige vertegenwoordigers, zoals de Normann-spar. In sommige regio's wordt Abies ook wel zilverden genoemd. Het is belangrijk op te merken dat de term "zilverspar" soms verwarrend kan zijn, omdat zilversparren eigenlijk tot de dennenfamilie behoren.

Zilversparren, zoals de nobele zilverspar (Abies nobilis), hebben zachte naalden en een symmetrische groei, wat hen populair maakt tijdens de feestdagen. In tegenstelling tot Pinus hebben de naalden van zilversparren individuele bevestigingspunten op de takken. Deze naalden zijn plat, zacht, flexibel en hebben stompe uiteinden. De kegels staan vaak rechtop op de takken en behouden hun vorm zonder uit elkaar te vallen, in tegenstelling tot sommige andere kegels. Over het algemeen hebben zilversparren meestal een cilindrische vorm.


Nobilis - Edelspar:

"Nobilis" afgeleid van het Latijnse woord voor 'nobel,' wordt vaak geassocieerd met edele zilversparren, zoals de "Abies nobilis." Deze bomen, gekoesterd om hun esthetische kwaliteiten, schitteren vaak als kerstbomen en brengen een vleugje nobele pracht in onze huizen. De naalden zijn spiraalvormig gerangschikt rond de takken en kunnen blauwgroen tot heldergroen van kleur zijn. Ze zijn zacht, meestal plat en hebben een afgeronde uiteinden. De cilindrische kegels zitten vaak rechtop op de takken en hebben vaak een kenmerkende glans.


Kerstgroen inkopen bij PP Flowers

Of je nu zoekt naar kerstgroen of kerstbomen, bij PP Flowers koop je het heel gemakkelijk in. Bekijk hier onze webshop voor ons assortiment kerstgroen!


Reactie plaatsen