Ontdek de betekenis van geboortebloemen: het perfecte verjaardagsgeschenk
27 september 2023 

Ontdek de betekenis van geboortebloemen: het perfecte verjaardagsgeschenk

Stel je voor dat je een verjaardagscadeau zou kunnen geven dat niet alleen prachtig is, maar ook diep persoonlijk en symbolisch. Bloemen hebben altijd een speciale plaats ingenomen bij het vieren van belangrijke momenten en geboortebloemen bieden een unieke manier om je goede wensen over te brengen.

Wat zijn geboortebloemen?

Elke maand heeft zijn eigen geboortebloem. Een geboortebloem is een bloem die traditioneel wordt geassocieerd met die specifieke maand. Net als dat een geboortesteen gelinkt wordt aan jouw geboortedatum. Geboortebloemen hebben hun eigen betekenis en symboliek, waardoor ze het perfecte cadeau zijn om een persoonlijke touch toe te voegen aan verjaardagsbloemstukken.

Hoewel veel mensen bekend zijn met geboortestenen, blijven geboortebloemen vaak onontdekte schatten. En dat is jammer! Maar, ook een kans! Wedden dat de jarige het kan waarderen dat het boeket gepersonaliseerd is?

Geboortebloemen per maand. 

Januari - Sneeuwklokje (Galanthus) en Anjer (Dianthus caryophyllus)

Januari heeft maar liefst twee geboortebloemen; het sneeuwklokje en de anjer. Twee bloemen die het goed doen in de winter. Anjers zijn ontzettend populaire bloemen, met een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Er wordt gezegd dat de eerste anjers bloeiden dankzij de tranen van Maria die vloeiden vanwege haar verdriet om Jezus. De anjer is dus een bloem met een Christelijke betekenis. Het symboliseert over het algemeen toewijding, loyaliteit en liefde. Hoewel dit afhankelijk is van de kleur van de bloem. En het sneeuwvlokje? Het sneeuwklokje symboliseert hoop en een nieuw begin, passend bij de frisse start van het nieuwe jaar.

Februari - Viooltje (Viola) en Sleutelbloem (Primula)

Hoewel februari geassocieerd wordt met Valentijnsdag, is de geboortebloem niet de roos. Het is het viooltje en de sleutelbloem. Het viooltje staat voor nederigheid, trouw en spirituele wijsheid. En toch een link naar de liefde, want viooltjes werden door de oude Grieken gebruikt voor het maken van love potions. De primula staat symbool voor een nieuw begin, groei en hoop. Voor februari wordt de iris ook vaak genoemd als geboortebloem. De iris staat voor geloof, moed en wijsheid.

Maart - Narcis (Narcissus)

De mythische oorsprong van de narcis is verbonden met de Griekse mythologie. Volgens de legende was Narcissus, een knappe jongeman, zo verliefd op zijn eigen reflectie in een vijver dat hij erin staarde en weigerde weg te kijken. Uiteindelijk stierf hij terwijl hij naar zijn eigen spiegelbeeld staarde. Op de plek waar hij stierf, groeide een prachtige gele bloem, die we nu kennen als de narcis. De narcis is het symbool van vernieuwing en positiviteit. Maar staat ook voor ijdelheid en zelfzucht. Geen wonder dat maart alleen de narcis als geboortebloem heeft. De narcis is vaak het eerste teken van de lente is. De heldere gele of witte bloemen van de narcis steken vaak vroeg in het voorjaar hun kopjes boven de grond uit, wat het begin van een nieuw groeiseizoen symboliseert na de winter. De narcis wordt vaak geassocieerd met optimisme en vreugde vanwege dit vroege voorjaarsverschijnsel.

April - Madeliefje (Bellis perennis) en Pronkerwt (Lathyrus)

April heeft twee prachtige geboortebloemen; het bescheiden madeliefje en de charmante lathyrus, ook bekend als de pronkerwt. Deze geboortebloemen voegen een vleugje speelse onschuld en toewijding toe. Het madeliefje staat ook bekend om het voorspellen van liefde met zijn 'hij houdt van me, hij houdt niet van me' traditie. De lathyrus, met zijn heerlijk geurende bloemen, brengt een gevoel van vriendschap en warmte met zich mee. Deze bloem staat naast vriendschap symbool voor fijngevoeligheid en zachtaardigheid.

Mei - Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) en Meidoornbloesem (Crataegus monogyna)

Het lelietje-van-dalen, met zijn klokvormige bloemen en heerlijke geur, is de geboortebloem van mei en staat symbool voor geluk, nederigheid en zoetheid. Een Scandinavische legende, verbindt de lelietjes-van-dalen met de legendarische draak Fafnir. In dit verhaal zou Fafnir worden verslagen door de held Sigurd (of Siegfried), die het hart van de draak roosterde en proefde. Nadat hij dat had gedaan, begon hij de taal van de vogels te begrijpen. Deze vogels vertelden hem over een schat, die hij uiteindelijk vond, samen met een lelietje-van-dalen. Dit bloemetje symboliseerde zuiverheid en onschuld en werd geassocieerd met de overwinning op het kwaad.

 Meidoornbloesem voegt hoop en balans toe aan deze bijzondere maand. De delicate witte bloemen van meidoorn stralen een rustige schoonheid uit, die de overgang van lente naar zomer symboliseert.

Juni - Roos (Rosa) en Kamperfoelie (Lonicera)

De roos, ook wel bekend als de koningin der bloemen, is de geboortebloem van juni en staat al eeuwenlang symbool voor liefde en passie. Naast romantiek werden rozen ook gebruikt om geheimen te bewaren, onder de zogenaamde "roos”. De roos komt in allerlei verschillende kleuren en daarom is ook de betekenis van de roos per kleur anders. Kamperfoelie, met zijn zoete geur en mooie bloemen, staat voor verbondenheid in de liefde, betrouwbaarheid en toewijding. Deze geboortebloemen voegen een vleugje betovering toe aan juni.

Juli - Delphinium (Ridderspoor) en Waterlelie (Nymphaea)

Juli brengt de prachtige geboortebloemen delphinium, ook wel ridderspoor genoemd, en de serene waterlelie. Delphinium symboliseert vreugde, positiviteit en levendigheid, wat perfect past bij de zomerse feestelijkheden. De bloem is door de oude Grieken vernoemd naar de dolfijn, omdat de bloemen iets weg hebben van dit magische wezen. Waterlelies zijn natuurlijk lastig te verwerken in een boeket, maar zijn toch het benoemen waard. Deze prachtige bloemen drijven op rustige vijvers en brengen een gevoel van vrede en sereniteit. Ze staan symbool voor puurheid, eenheid en balans.

Augustus - Gladiool (Gladiolus) en Klaproos (Papaver rhoeas)

De geboortebloemen van augustus zijn de gladiool en de klaproos, beide typische zomerbloemen. De gladiool is een symbool van kracht en integriteit. De naam "gladiool" komt van het Latijnse woord "gladius," wat zwaard betekent, vanwege de zwaardvormige bladeren. De klaproos, met zijn levendige kleuren, staat voor verbeeldingskracht en gedeelde herinneringen. Samen voegen ze een overvloed aan betekenis toe aan de maand augustus.

September - Aster (Aster) en Klimmende Winde (Convolvulus)

Asters, de geboortebloemen van september, zijn als een bonte herfstbries. Deze bloemen stralen liefde en geduld uit. De naam "aster" komt van het Griekse woord "aster," wat "ster" betekent, vanwege hun stervormige bloemblaadjes. Asters worden vaak geassocieerd met betoverende paarse, roze en blauwe titnen. Ze staan symbool voor oprechtheid en gelukkige ouderdom.

De Klimmende Winde, een andere geboortebloem voor september, symboliseert overwinning, glorie en dankbaarheid. Deze prachtige klimplant staat bekend om zijn delicate, buisvormige bloemen en krullende ranken. Net zoals de winde zich omhoog werkt, vertegenwoordigen deze bloemen vaak groei en vooruitgang.

Oktober - Calendula (Goudsbloem) en Cosmea (Cosmos)

Calendula, ook wel bekend als de goudsbloem, schittert als de geboortebloem van oktober. Ze symboliseren dankbaarheid, bewondering, koppigheid en standvastigheid. De naam "calendula" is afgeleid van het Latijnse woord "calendae," wat "de eerste dag van de maand" betekent, en deze bloem is inderdaad een stralend begin van oktober. Calendula's staan bekend om hun warme, gouden tinten en worden vaak geassocieerd met zonneschijn en positiviteit. De calendula kent een rijke geschiedenis als geneeskruid. Door de Azteken werd deze bloem al gebruikt bij medische rituelen.

Cosmea, een andere geboortebloem voor oktober, staat voor vrolijkheid en speelsheid. De delicate bloemen lijken bijna te dansen in de herfstwind en hun aanwezigheid brengt een glimlach op je gezicht. Cosmea's zijn vaak te vinden in tuinen en symboliseren het plezier van het leven.

November - Chrysant (Chrysanthemum)

De chrysant, met zijn rijke symboliek, is de geboortebloem van november. Deze bloemen vertegenwoordigen vriendschap, blijheid en loyaliteit. Chrysanten zijn van oudsher geassocieerd met warmte en genegenheid. In veel culturen worden ze beschouwd als bloemen van eer en respect, vaak gebruikt bij herdenkingsdiensten en als cadeau om waardering te tonen. Wereldwijd is de chrysant één van de meest geliefde snijbloemen door de uiteenlopende kleuren.

December - Narcis (Narcissus) en Hulst (Ilex)

Narcissen bloeien niet alleen in maart maar ook in december en ze blijven symbool staan voor vernieuwing. Hulst is de andere geboortebloem voor december, hoewel het eigenlijk geen bloem is, en staat voor vrede, vruchtbaarheid en bescherming. Deze levendige groene struik met felrode bessen is een klassieke decoratie tijdens de feestdagen, en de aanblik ervan brengt vreugde en warmte in de wintermaand.

Het perfecte verjaardagsgeschenk.

Dus, waarom zou je voor een standaard boeket gaan wanneer je een prachtig boeket met geboortebloem kunt creëren die de ontvanger echt betekenisvol zal vinden? Bij elke verjaardag hoort een andere bloem, dus waarom niet iets kiezen dat hun persoonlijkheid en karakter weerspiegelt? Laat jouw klanten voortaan je winkel uit lopen met een boeket met een verhaal en persoonlijke betekenis.

Reactie plaatsen