Social Media: Hoe werken hashtags?
01 oktober 2023 

Social Media: Hoe werken hashtags?

In de wereld van sociale media zijn hashtags kleine maar krachtige tools die je kunnen helpen om je berichten op de radar van een breder publiek te krijgen. Maar hoe werken ze eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op wat hashtags zijn, waarom ze nuttig zijn, en hoe je kunt ontdekken welke hashtags voor jou werken. We zullen ook de mysterieuze wereld van gebande hashtags verkennen en hoe ze jouw sociale mediaprestaties kunnen beïnvloeden.


Wat zijn hashtags?

Laten we beginnen met de basis: wat zijn hashtags? Simpel gezegd, hashtags zijn woorden of zinnen voorafgegaan door het #-symbool. Ze worden gebruikt om berichten op sociale mediaplatforms te categoriseren en te labelen. Wanneer je een hashtag toevoegt aan je bericht, maak je het gemakkelijker voor anderen om jouw content te vinden, vooral als ze zoeken naar specifieke onderwerpen of interesses.


Waarom zijn hashtags nuttig?

Hashtags zijn als wegwijzers op de snelweg van sociale media. Ze leiden mensen naar jouw content, zelfs als ze jouw account nog niet volgen. Dit betekent meer zichtbaarheid en potentieel voor nieuwe volgers of betrokkenheid bij je posts. Vooral voor de betrokkenheid kan het erg nuttig zijn; aangezien iemand specifiek zoekt op een onderwerp, is de kans aanzienlijk groot dat zij ook daadwerkelijk interesse hebben in jouw post. Daarbij is het wel belangrijk dat jij specifieke hashtags gebruikt, die goed passen bij jouw content.


Hoe kies je de juiste hashtags?

Het vinden van de juiste hashtags is als het selecteren van de juiste ingrediënten voor een recept. Het begint met begrip van je doelgroep en je inhoud. Onderzoek welke hashtags populair zijn binnen jouw niche en relevant zijn voor je bericht. Experimenteer en ontdek welke combinaties het beste werken voor jouw content. Deze 12 tips kunnen jou helpen bij het kiezen van de juiste hashtags:

 1. Begrijp je Doelgroep: denk eerst aan wie je wilt bereiken. Welke interesses hebben ze? Welke zoekwoorden zouden ze gebruiken om naar content zoals die van jou te zoeken?
 2. Onderzoek Concurrenten en Influencers: bekijk wat voor hashtags je concurrenten of influencers in jouw branche gebruiken. Dit kan je helpen bij het identificeren van relevante hashtags.
 3. Gebruik Branche-specifieke Hashtags: er zijn vaak hashtags die specifiek zijn voor je branche of niche. Deze kunnen zeer effectief zijn om je content aan de juiste doelgroep te tonen.
 4. Gebruik Populaire Hashtags: populaire hashtags kunnen je helpen meer zichtbaarheid te krijgen, maar ze kunnen ook erg concurrerend zijn. Gebruik een mix van populaire en minder populaire hashtags om je kansen te vergroten.
 5. Lange en Korte Hashtags: combineer lange en korte hashtags. Korte hashtags zijn vaak algemener, terwijl langere hashtags specifieker kunnen zijn.
 6. Lokale Hashtags: als je een lokaal bedrijf hebt, gebruik dan hashtags die specifiek zijn voor je stad of regio.
 7. Houd Rekening met Seizoensgebondenheid: als je content seizoensgebonden is, gebruik dan hashtags die relevant zijn voor dat seizoen.
 8. Maak Je Eigen Hashtags: overweeg om je eigen unieke hashtag te maken die je merk vertegenwoordigt. Moedig je volgers aan om deze te gebruiken.
 9. Hashtag Trends: sommige hashtags worden trendmatig populair. Het kan nuttig zijn om op de hoogte te blijven van deze trends en ze te gebruiken als ze relevant zijn voor je content.
 10. Blijf Bijgewerkt: sociale mediaplatforms kunnen hun beleid voor hashtags wijzigen. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van eventuele beperkingen of veranderingen in het gebruik van hashtags.
 11. Gebruik Hashtag Tools: Er zijn online tools beschikbaar, zoals Hashtagify of RiteTag, die je kunnen helpen bij het vinden van relevante hashtags voor je content.
 12. Test en Meet: Probeer verschillende hashtags uit en meet welke het beste werken in termen van bereik en betrokkenheid. Pas je strategie aan op basis van de resultaten.


De duistere kant van hashtags: gebande hashtags

Je kunt niet zomaar alle hashtags gebruiken, sommige kunnen je in de problemen brengen. Er zijn zogenaamde "gebande" hashtags, wat betekent dat ze door het sociale mediaplatform zijn verboden vanwege ongepaste of schadelijke inhoud. Ook kunnen "onschuldige hashtags" geband worden als ze vaak worden misbruikt door gebruikers. Als je gebande hashtags gebruikt, kan dit resulteren in verminderde zichtbaarheid van je berichten, beperkingen op je account of zelfs tijdelijke schorsingen. Het is dus verstandig om eerst onderzoek te doen naar hashtags, voordat je ze gebruikt. Er zijn meerdere manieren om erachter te komen of een hashtag geband is:

 1. Handmatig Zoeken: Voer de hashtag in de zoekbalk van het sociale mediaplatform in en bekijk de resultaten. Als er geen resultaten worden weergegeven of als je merkt dat er vreemde, ongepaste inhoud wordt weergegeven, kan dit erop wijzen dat de hashtag geband is.
 2. Online Onderzoek: Er zijn websites en platforms die lijsten bijhouden van gebande hashtags. Je kunt eenvoudigweg zoeken op internet met de hashtag die je wilt controleren, samen met het woord "banned" of "restricted." Dit kan je helpen om te zien of anderen al problemen hebben ondervonden met deze hashtag.
 3. Social Media Updates: Sociale mediaplatforms zoals Instagram brengen af en toe updates uit over gebande hashtags. Deze updates kunnen officiële verklaringen bevatten over welke hashtags niet meer zijn toegestaan. Houd de officiële blogs of updates van het platform in de gaten voor aankondigingen over gebande hashtags.
 4. Hashtag Tracking Tools: Er zijn tools beschikbaar die specifiek zijn ontworpen om de status van hashtags bij te houden. Deze tools kunnen je vertellen of een hashtag op dit moment geband is of niet.

Houd er rekening mee dat sociale mediaplatforms regelmatig hun beleid bijwerken, dus een hashtag die vandaag geband is, kan in de toekomst weer worden toegestaan. Het is belangrijk om up-to-date te blijven en bewust te zijn van de richtlijnen van het platform om problemen te voorkomen.


Dit artikel is onderdeel van de Social Media Challenge voor Bloemisten.

Reactie plaatsen