Social Media: Wat is goede content?
08 oktober 2023 

Social Media: Wat is goede content?

Social media is een krachtig hulpmiddel om jezelf, je merk of je bedrijf te promoten. Maar om op te vallen in de overvolle wereld van social media, moet je goede content creëren. Wat maakt content "goed"? Hier zijn enkele tips om je te helpen content te maken die opvalt en betrokkenheid stimuleert. We geven je niet alleen tips voor de inhoud, maar ook hoe je jouw foto's voor social media nog beter maakt!


10 tips voor de inhoud van jouw content:

 1. Relevantie is de sleutel.
  Denk aan je doelgroep en wat hen interesseert. Zorg ervoor dat je content relevant is voor je merk of bedrijf. Het heeft geen zin om je kostbare tijd te stoppen in het maken van content dat jouw doelgroep/volgers helemaal niet interessant vind. Verplaats je dus in jouw doelgroep en vraag desnoods wat voor content zij willen zien! 
 2. Wees authentiek.
  Mensen willen echtheid zien op social media. Deel je verhaal en waarden op een oprechte manier. Laat zien wie jij bent!
 3. Houd het eenvoudig.
  Vermijd te veel jargon of ingewikkelde taal. Maak je boodschap duidelijk en beknopt.
 4. Vertel een verhaal.
  Verhalen zijn boeiend en memorabel. Gebruik storytelling om je boodschap over te brengen.
 5. Wees consistent.
  Plaats regelmatig content om een trouw publiek op te bouwen. Gebruik daarnaast ook een consistente visuele stijl en tone of voice.
 6. Betrek je publiek.
  Stel vragen en lok reacties uit. Reageer op alle opmerkingen en sluit jouw reactie af met een vraag, zodat het gesprek open blijft.
 7. Varieer je content.
  Experimenteer met verschillende soorten content: tekst, afbeeldingen, video's, infographics, enz. Bied waarde, leerzaamheid of entertainment!
 8. Meet en optimaliseer.
  Gebruik de statistieken (zet je social media om in een bedrijfsprofiel!) om te zien welke content het goed doet. Pas je strategie aan op basis van de resultaten.
 9. Wees bewust van trends en nieuws.
  Sluit aan bij actuele gebeurtenissen als het relevant is voor je merk. Gebruik bijvoorbeeld populaire muziek voor je Instagram Reels of doe mee met een challenge.
 10. Pas op voor gebande hashtags.
  Onderzoek hashtags voordat je ze gebruikt om te voorkomen dat je gebande tags gebruikt. Het gebruiken van gebande hashtags kan nare gevolgen hebben!


6 tips om jouw foto's voor social media te verbeteren:

Het creëren van aantrekkelijke Instagram-foto's vereist enige aandacht voor detail en creativiteit. Hier zijn enkele tips om je te helpen goede foto's voor Instagram te maken:

 1. Kies een interessante compositie.
  Houd rekening met de compositieregels, zoals de regel van derden, om jouw foto interessant te maken. Zorg voor een gebalanceerde en aantrekkelijke indeling.
 2. Natuurlijk licht is je vriend.
  Maak zo veel mogelijk gebruik van natuurlijk licht voor heldere en levendige foto's. Vermijd harde schaduwen door in de schaduw te fotograferen op een zonnige dag.
 3. Kies de juiste achtergrond.
  Een schone, niet-storende achtergrond laat je onderwerp opvallen. Overweeg om neutrale of thematische achtergronden te gebruiken. Dit is vooral belangrijk bij foto's van boeketten, deze wil je laten opvallen!
 4. Werk aan je framing.
  Experimenteer met verschillende hoeken en perspectieven. Close-ups en detailfoto's kunnen vaak erg boeiend zijn! Wie wordt er nou niet blij van een prachtige close-up van bloemen?
 5. Gebruik bewerkingstools.
  Bewerk je foto's met apps zoals Lightroom, VSCO of Instagram's eigen bewerkingstools. Pas helderheid, contrast, verzadiging en scherpte aan voor een professionele uitstraling. Maar! Blijf weg van de filters die Instagram heeft vooringesteld, deze maken jouw foto's vrijwel nooit beter. 
 6. Denk aan kleurenthema's.
  Een consistent kleurenthema kan je Instagram-feed een samenhangende uitstraling geven. We hebben het dan niet per se over de kleuren in je foto's, want bloemen komen nou eenmaal in honderden kleuren. Denk aan wanneer jij een tekstblok gebruikt in jouw foto/video/Reels/stories: gebruik dan de kleuren van jouw huisstijl. Én de font van jouw huisstijl. Een huisstijl is belangrijk.

Goede content op social media draait om het creëren van waarde voor je doelgroep, het opbouwen van betrokkenheid en het versterken van je online aanwezigheid. Blijf leren, experimenteren, aanpassen en groeien om succes te behalen op social media.


Dit artikel is onderdeel van de Social Media Challenge voor Bloemisten.

Reactie plaatsen